2-3 kun davomida tuproqdan paydo bo’lgan yoki yog’ochdagi yoriqdan chiqib ketgan yosh qo’ziqorin allaqachon tabiat tomonidan “qo’yib yuborilgan” barcha organik moddalar va iz elementlarini va hatto deyarli o’zgarmagan hujayralarni o’z ichiga oladi. Biz qo’ziqorinning keyingi o’sishi deb ataydigan narsa aslida o’sish emas, balki miselyum pompasi bilan meva tanasiga bosim ostida quyilgan suv ta’sirida hujayralarning cho’zilishi. Shunday qilib, hatto eng yosh qo’ziqorin ham qovurish, quritish va tuzlash uchun zarur bo’lgan barcha narsalar bilan deyarli “to’ldirilgan” va ayniqsa yaxshi, chunki unda ortiqcha narsa, suv yo’q (ham tom ma’noda, ham majoziy ma’noda). Shuning uchun hali ochilmagan shlyapalari bo’lgan yosh qo’ziqorinlar qo’ziqorin yig’uvchilar tomonidan qadrlanadi (ko’pincha ongsiz bo’lsa ham, lekin to’g’ri). Qadimgi va bo’shashgan qo’ziqorinlar nafaqat estetik emas, balki inson salomatligiga tahdid solishi mumkin, biz quyida muhokama qilamiz.
Tuzlash va quritish uchun mo’ljallangan qo’ziqorinlarga eng kam talablar qo’yiladi. Marinadlashda qo’ziqorinlarning o’ziga xos ta’mi juda ko’p yo’qoladi, uning o’rnini tuzlamoq ta’mi egallaydi va sirka, shakar miqdori va ishlatiladigan ziravorlar turlari bilan belgilanadi. Albatta, yosh elastik sariyog ‘ yoki qarsillagan russula “tish ustida” eski, shilimshiq va sarkmalarga qaraganda yaxshiroq qabul qilinadi, ammo ularning ta’mi deyarli bir xil bo’ladi va tuzlangan qo’ziqorin salatida siz umuman farqni sezmaysiz.
Quritish paytida, hatto juda eski, allaqachon “ho’l” (agar qurt bo’lmasa) qo’ziqorinlarni quritgichda uzoq vaqt yumshoq ishlov berish bilan “tortib olish” mumkin (agar ular yonib ketmasa) va sho’rvada ular o’zlarini juda yaxshi tutishadi. Albatta, ular yana ta’mga va xushbo’y hidga ko’ra yosh “nonvoyxonalarga” bo’ysunadilar, ammo smetana qo’shgandan so’ng, bu farq deyarli tekislanadi. Va shunga qaramay, bitta qoidani qat’iy yodda tutish kerak: o’rim-yig’im uchun yig’ilgan qo’ziqorinlarga bugungi yoki ertangi sho’rva yoki qovurish uchun yig’ilgan qo’ziqorinlarga qaraganda ehtiyotkorlik bilan yondashish kerak. Bu, albatta, to’g’ri qayta ishlash texnikasi bilan tayyor mahsulotning saqlash muddatini uzaytiradi.