mening savatim

Savatingiz boʻshga oʻxshaydi

Keling, uni to'ldiramiz, shunday emasmi?

Do'konga

mening savatim

Savatingiz boʻshga oʻxshaydi

Keling, uni to'ldiramiz, shunday emasmi?

Do'konga

Kirish uchun

Hisobingiz yo'qmi?Roʻyxatdan oʻtish

Roʻyxatdan oʻtish

Hisobingiz bormi? Kirish uchun

Chaga-ni qanday qayta ishlash va saqlash kerak

kak-pererabatyvat-i-hranit-chagu

Shunday qilib, siz chaga uyiga olib keldingiz va uni qayta ishlash va saqlash kerak. Agar siz chaga-ni o’rmondagi qora qobiqdan tozalamagan bo’lsangiz, buni uyda qilishingiz kerak bo’ladi. Og’ir pichoq yoki bolta oling – va boring. Chaga qobig’ida ozgina dorivor moddalar mavjud-bu deyarli toza xitin bo’lib, u ko’p yillik ob-havo va yomg’ir bilan yuviladi. Shuning uchun, agar siz uning antiviral xususiyatlaridan foydalanishni xohlamasangiz, qobiq xavfsiz tarzda tashlanishi mumkin. Ammo chag qobig’ining bu fazilatlari etarli: so’nggi tadqiqotlar natijalariga ko’ra, uning antiviral faolligi qo’ziqorinlar orasida eng yuqori. Masalan, a va b gripp viruslari qobiq 100% o’ldiradi. Shuning uchun chag qobig’i virusli kasalliklarning mukammal oldini oladi, bu tananing o’ziga xos bo’lmagan immunitetini oshiradi.

Chaga uzoq vaqt saqlanishi va mog’orlanmasligi uchun uni quritish kerak. Quritish barcha turdagi qayta ishlash uchun majburiy birinchi bosqichdir. Agar siz chagi-ni juda oz miqdorda olgan bo’lsangiz va darhol uni choy, er-xotin ekstrakt yoki har xil infuziyalar va damlamalar tayyorlash uchun ishlatishga qaror qilsangiz, bu kerak emas. Keyin siz retseptlarda ko’rsatilgan o’lchamdagi bo’laklarga xom chaga maydalashingiz kerak.

Chaga quritishning eng yumshoq usuli an’anaviy ravishda quyoshda quritish hisoblanadi. Agar ob-havo yaxshi bo’lsa yoki siz bizning nam joylarimizda emas, balki o’rmon-dashtga yaqinroq yashasangiz, chaga 3-5 sm bo’laklarga bo’ling va uni bir necha kun davomida yorqin quyosh ostida olib chiqing, bo’laklarni bir qatlamga joylashtiring. Kechasi chaga nam bo’lmasligi uchun quruq xonaga olib kirilishi kerak.

Ko’pincha chaga quritiladi, o’rtacha bo’laklarga (3-10 sm) kesiladi. Oddiy quritish harorati 40 dan 120 °C gacha; u qanchalik baland bo’lsa, qo’ziqorin tezroq quriydi. Xavotir olmang, hatto yuqori quritish haroratida ham chaga dorivor xususiyatlarini yo’qotmaydi, garchi rus an’analarida harorat 35-60 °C bo’lishi kerak deb hisoblansa ham (biz chaga qaynatishdan qo’rqamiz, garchi bu ham noto’g’ri tushuncha bo’lsa ham). Yaxshi oxirgi namlik 10-14% deb hisoblanadi.

Agar sizda juda ko’p joy bo’lsa, chaga-ni katta va o’rta bo’laklarda saqlash yaxshidir. Agar juda ko’p joy bo’lmasa, unda ular odatda kichikroqlarga bo’linadi – shuning uchun chaga yanada ixcham joylashadi. Axlat, shikastlanish va vayronagarchilikni oldini olish uchun chaga bo’lagini mato bilan o’rash, so’ngra bolg’a yoki tosh bilan urish eng toza usul bo’ladi. Men chaga kukunini saqlash uchun, ayniqsa uzoq vaqt davomida kukunga maydalashni tavsiya etmayman – chaga kukunida u o’z xususiyatlarini tezroq yo’qotadi. Uni mayda bo’lsa ham bo’laklarga bo’lib saqlash va kerak bo’lganda maydalash (agar sizga kukun kerak bo’lsa) yaxshiroqdir. Umuman olganda, bu yondashuv har qanday quritilgan qo’ziqorin uchun ishlaydi.

Qora qobig’i olib tashlanmagan quritilgan chaga yaxshiroq saqlanadi va to’liq tozalangan holda uzoqroq saqlanadi. Bundan tashqari, bunday qobiq bilan qoplangan qismlar qanchalik katta bo’lsa, mahsulot sifati shunchalik uzoq davom etadi. Agar siz har safar pishirishdan oldin chaga qobig’ini tozalashga qodir bo’lsangiz, unda bu usul sizga mos keladi.

To’liq quritilgan chaga bo’laklari havo o’tkazmaydigan shisha idishda yoki burama qopqoqli shisha idishda yaxshi saqlanadi. Agar siz namlik darajasi past bo’lgan uyda yoki kvartirada yashash baxtiga muyassar bo’lsangiz, ularni oddiygina yog’och Savatga yoki yopilmagan qog’oz yoki mato sumkalariga solib qo’yishingiz mumkin. Rus folkloriga ko’ra, “ona” daraxtiga ta’sir qiladigan chaga nozik energiyasini kuchaytirish uchun quritilgan chaga bo’laklarini faqat qayin po’stlog’ida saqlash kerak. Chaga uchun normal saqlash muddati ikki yil. Sovutgichga havo o’tkazmaydigan idishga yoki ziplok sumkasiga solib, oz miqdordagi chaga sifatini yo’qotmasdan uzoq vaqt davomida saqlanishi mumkin.

Chaga kerak bo’lganda ishlatilishi kerak, saqlangan partiyadan joriy vazifani bajarish uchun zarur bo’lgan miqdorni tanlash kerak. Chaga kunlik qismini pishirish uchun o’zingiz uchun maydalash unchalik qiyin emas, lekin dangasalik bo’lsa, siz bir hafta davomida kukunni maydalashingiz mumkin. Bundan tashqari, uni havo o’tkazmaydigan shisha idishda saqlashingiz kerak.

Agar chaga bo’laklarida mog’or rivojlana boshlagan bo’lsa, unda saqlash zichligi buzilgan yoki xonada namlik oshgan yoki chaga dastlab quritilmagan. Mog’orlangan chaga tashlanishi kerak va ichki “toza” qatlamlarni quritishga yoki “qutqarishga” urinmaslik kerak.

Mixail Vishnevskiyning veb-saytidagi qo’ziqorinlar haqida ko’proq ma’lumot

Категория: Blog