Chaga choyini tayyorlash uchun o’nlab retseptlar mavjud. Ba’zilarida chaga etakchi rol o’ynaydi, boshqalarida yordamchi rol o’ynaydi. Men chaga choyidan boshlab, deyarli suv o’rniga chaga bulonidan foydalanishga o’tgan odamlarni bilaman: ular bunday bulonda ovqat pishiradilar, sho’rvalar pishiradilar va shunchaki choy kabi ichishni davom ettiradilar.
Chaga choyi
Chaga choyini tayyorlash uchun faqat yovvoyi chaga mos keladi. U maydalangan kukun qanchalik kichik bo’lsa, chaga choyga shunchalik ko’p faol moddalarni beradi. Chaga choyi odatda qaynatiladi, lekin bu shart emas. Siz uni 100 °C dan past haroratda qaynatmasdan pishirishingiz mumkin, lekin shunchaki isitish vaqtini oshiring. Pishirish vaqti qancha uzoq bo’lsa, bulonda shunchalik katta” qiziqishlar ” paydo bo’lib, unga jozibali ta’m beradi. Masalan, bir necha soatdan keyin bulonda nafaqat melanin va polisakkaridlar, balki choy tarkibidagi vanil kislotasi ham bo’ladi, bu choyga vanil yozuvlari bilan sirop ta’mini beradi.
Pishirish uchun zanglamaydigan po’latdan yasalgan choynaklar yoki shisha choynaklar eng mos keladi. Choynak toza sovuq suv bilan quyiladi, unga maydalangan chaga va ixtiyoriy ravishda boshqa qo’ziqorin va/yoki o’tlarni qo’shasiz. Choynakni yoqishdan yoki olovga qo’yishdan oldin, qo’ziqorin kukuni va o’tni namlash uchun bir necha daqiqa vaqt bering (agar siz o’tlarni qo’shsangiz, ularni xona haroratidagi suvda 5-30 daqiqa davomida pishirishdan oldin oldindan namlash yaxshidir). Agar choynakda faqat chaga bo’lsa, siz taxminan 20 daqiqa davomida xavfsiz qaynatishingiz mumkin (lekin siz suv hammomida bir soatgacha past qaynatishingiz mumkin, bu yanada mazali bo’ladi). Agar bu chaga va o’tlar aralashmasi bo’lsa, haroratni asta-sekin (yarim soat yoki bir soat ichida) 70-80 °s ga etkazish to’g’ri bo’ladi. Tayyor ichimlikni süzgeci orqali torting. Siz ta’mga yong’oq suti, Hindiston yong’og’i suti, qaymoq, asal, ziravorlar qo’shishingiz mumkin. Yopiq idishda pishirilgan choy muzlatgichda bir haftagacha saqlanadi.
Chaga faol moddalarini olishni maksimal darajada oshirishning qiziqarli va juda oddiy usuli bu chaga choyini muzlatishdir. Sovutgandan so’ng tayyor bulonni muzlatgichga chaga bo’laklari bilan birga qo’yish kerak. Muzlatilganda, maydalash va qaynatishdan keyin buzilmagan chaga hujayralari yorilib ketadi. Dondurucudan olib tashlangandan va qayta isitilgandan so’ng, ular bulonga chiqadi.
Uzoq muddatli qaynatilgan chaga yoki Universal sog’liq uchun ichimlik
Bunday universal sog’liqni saqlash ichimligini tayyorlash juda oddiy, ammo juda uzoq vaqt. Shu bilan birga, ichimlik haqiqatan ham universaldir, chunki u deyarli har qanday kasalliklarni qo’llab-quvvatlaydi, shu bilan birga ularning ko’pchiligining oldini oladi va tonik ta’sirga ega. Bu erda eng muhimi, ertalab ichimlikni muntazam, Tercihen har kuni iste’mol qilishdir. Keyin u immunitet tizimini qo’llab-quvvatlaydi va tartibga soladi, ovqat hazm qilish muammolarini o’z zimmasiga oladi, saratonga qarshi hujayralar paydo bo’lishini rag’batlantiradi va sizni yorqin teri, to’liq sochlar va o’tkir ko’rish qobiliyati bilan ta’minlaydi.
Chaga choyining ta’mi choyning o’ziga o’xshamaydi, lekin uni qo’ziqorin deb ham atash mumkin emas. Aksincha, u qahvaga yaqinroq, aniq yog’ochli notalar bilan. Siz ichimlikning ta’mini xohlaganingizcha sozlashingiz mumkin-bu uning xususiyatlariga ta’sir qilmaydi. Kayfiyat yoki mavsumga qarab choy, kakao yoki qahva, ziravorlar, asal, sut (shu jumladan kokos yong’og’i), yangi uzilgan mevalar yoki mevalarni qo’shing.
1 litr suv uchun 1 osh qoshiq maydalangan chaga bor. Suvni yirtqichlardan to’kib tashlang, chaga qo’shing va yuqori olovda qaynatib oling, so’ngra muntazam aralashtirib, 12 dan 24 soatgacha qaynatib oling. Chaga qancha uzoq qaynatilsa, siz shunchaki ichimlikdan dozalash shakliga shunchalik ko’p o’tasiz. Agar siz ziravorlar yoki o’simlik lazzatlarini qo’shishga qaror qilsangiz, uni pishirish tugashidan taxminan yarim soat oldin qiling. Jarayon tugagandan so’ng, chaga choyini filtrlash kerak va shundan so’ng siz o’zingizning xohishingizga ko’ra sut, asal va boshqa ingredientlarni qo’shib stakanlarga quyishingiz mumkin. Chaga choyi muzlatgichda juda yaxshi saqlanadi, siz uni germetik yopiladigan plastik yoki shisha idishga quyib, kerakli qismlarni to’kib, qizdirib, 5 kungacha saqlashingiz mumkin.
Qisqa qaynatilgan chaga
Ba’zi ma’lumotlarga ko’ra, chaga qisqa, ammo kuchli qaynashi saraton kasalligiga qarshi kurashish yoki uning oldini olish uchun qo’shimcha ingredientlarni chiqaradi, ya’ni yog’da eriydigan triterpenoidlarni tayyorlashga biroz yo’l beradi.
10 litr suv solingan idishga 1 litr katta maydalangan chaga (taxminan 1 sm bo’laklarga) quying. Idishni qopqoq bilan yoping, qaynatib oling va yuqori olovda 2-3 soat davomida pishiring. Tayyor bulonni filtrlash kerak, siz issiq, iliq yoki xona haroratida ichishingiz mumkin. Chaga bo’laklarini tashlamang, ularni yana 2-3 marta qaynatish mumkin.
Ikki marta chaga ekstrakti, spirtli ichimliklar va yog ‘ ekstraktlariIkki marta chaga ekstrakti
Shunday qilib, agar siz chaga-dan uyda maksimal effekt olishni istasangiz, er-xotin ekstraktsiya usulidan foydalaning. Aslida, bu usul nafaqat chaga bilan, balki boshqa quritilgan dorivor qo’ziqorinlar bilan ham ishlaydi. Va shunga qaramay, ko’pincha qattiqlik yoki tolaning ko’payishi tufayli uyda kukunga maydalash qiyin bo’lganlar uchun ishlatiladi (chaga, ko’p rangli, tekis va oddiy Tinder qo’ziqorinlari, Reishi va boshqalar).
Ikki marta ekstraktsiya qo’ziqorindan nafaqat maksimal, balki optimal nisbatda ham faol moddalarning butun kompleksini olish uchun zarur bo’lgan ketma-ket ishlov berishning ikkita bosqichini nazarda tutadi. Birinchi bosqichda chaga 20 dan 40 kungacha toza yoki ozgina suyultirilgan spirtda (kamida 80%) namlanadi (spirtli ichimliklarni olishga harakat qiling; yaxshi ikki marta distillangan moonshine ham ishlaydi). Chaga kesilgan qismlar qanchalik kichik bo’lsa va alkogolning kuchi qancha yuqori bo’lsa, shuncha kam vaqt talab qilinishi mumkin. Biz bilamizki, 60-65% dan yuqori kuch bilan alkogol ko’plab organik moddalar uchun konservant sifatida ishlay boshlaydi (shuning uchun kuchli alkogol damlamalari har doim ham “to’liq” emas), ammo yog ‘ va spirtda eriydigan tarkibiy qismlar uchun alkogol ideal “ekstraktor”dir.
Agar siz yuqorida aytilganlarning barchasi bilan aralashishni xohlamasangiz va siz hali ham er-xotin ekstraktni xohlasangiz, har qanday dorixonaga boring va ikkita dori sotib oling: befungin va chaga damlamasi. Befungin-suv ekstrakti, chaga damlamasi-alkogol. Ularni 1:2 nisbatda aralashtiring va bu erda ko’proq yoki kamroq qabul qilinadigan er-xotin ekstrakt mavjud. Albatta, bu holda ekstraktning spirtli qismi alkogolning kuchi tavsiya etilganidan past bo’lganida olingan (70% emas, 80%) va siz xom ashyoning sifatini ham tekshirmaysiz, lekin umuman olganda, hamma narsa juda yaxshi bo’lishi kerak.
Agar siz axloqiy va estetik jihatdan kuchli alkogolga qarshi bo’lsangiz yoki spirtli ichimliklar sizga biron bir tibbiy sabablarga ko’ra ko’rsatilmagan bo’lsa, unda chaga quyilib, olib tashlangandan so’ng, damlamani o’rta olovga qo’yib, uni bug’lashingiz mumkin. Bundan tashqari, alkogol yagona mumkin bo’lgan hal qiluvchi emas va uning o’rniga triterpenoidlar uchun ko’proq yoki kamroq samarali ekstraktorlar – glitserin yoki sirka ishlatishingiz mumkin. Shuni yodda tutingki, agar siz triterpenoidlar va polisakkaridlar aralashmasini tayyorlamoqchi bo’lsangiz, glitserin endi suv infuzioni bilan normal aralashmaydi.
Chaga spirtli ekstrakti
Yuqorida yozganimdek, chaga spirtli va yog’da eriydigan birikmalarini (lanostan, triterpenoidlar va boshqalar) yaxshiroq olish uchun 80% spirtli ichimliklar kerak bo’ladi. 0,5 litr spirtga 3-4 osh qoshiq chag kukuni qo’shing. Damlamani qorong’i joyda bir oy ushlab turish kerak, vaqti-vaqti bilan shishani olib tashlash va silkitish kerak. Bir oy o’tgach, damlamani filtrlang va uni sizga mos keladigan ishchi kuchiga (30-50%) suyultiring. Tomchilatib iste’mol qilish usulini qo’llaydiganlar damlamani dispenser qopqoqli idishlarga quyishlari mumkin. Siz uni muzlatgichda emas, balki har qanday qorong’i joyda saqlashingiz mumkin.
Chaga yog ‘ ekstrakti
Bu qo’shimcha tadqiqotlarni talab qiladigan juda yangi tendentsiya; bu borada hali haqiqiy ilmiy tadqiqotlar mavjud emas. Bu dorivor qo’ziqorinlarning yog’da eriydigan tarkibiy qismlarini sanoatda 2 ekstraktor bilan ajratib olishning uy alternativasi sifatida paydo bo’ldi. Chaga kukuni qandaydir xom o’simlik moyi yoki yog’lar aralashmasi bilan quyiladi. Taniqli amerikalik tadqiqotchi va organik bioaktiv mahsulotlar ishlab chiqaruvchi Devid Volf aralashmaning quyidagi tarkibini tavsiya qiladi (atigi 100 ml): kokos moyi – 30%, kakao moyi – 30%, zaytun moyi – 30 %, Kenevir yog’i – 10 %. Ushbu 100 ml ga 25-50 g chaga kukuni qo’shiladi. Aralash suv hammomida bir hil modda hosil bo’lguncha isitiladi.
Yog ‘ ekstrakti salatlar, issiq choylar, uy qurilishi shokoladlari va boshqalarni kiyintirish uchun ishlatilishi mumkin, chunki chaga yog’i albatta teriga yaqin, uni kremlarning tarkibiy qismi sifatida yoki shunchaki massaj qilish uchun ishlatishga harakat qilish mumkin.