gipoglikemik va antilipid ta’sirga ega, qon shakarini kamaytirishga yordam beradi va diabet uchun ko’rsatiladi. Ushbu harakat asosan chaga-da mashhur beta-glyukanlarning mavjudligi bilan bog’liq. Shu bilan birga, beta-glyukanlardan tashqari, chaga arsenalida diabet uchun samarali bo’lgan bioaktiv moddalar mavjud.
Uning tarkibidagi inotodiol va trametenolin kislotasi bizga ikkinchi turdagi diabet deb ataladigan ortiqcha Omega-6 sindromiga qarshi kurashishda yordam beradi.
Xitoylik olimlar tomonidan olib borilgan so’nggi tadqiqotlar (2017) sichqonlarda sun’iy ravishda qo’zg’atilgan ikkinchi turdagi diabetga qarshi yuqori samaradorlikni ko’rsatgan fan uchun yangi polisakkarid-xrom kompleksini aniqladi va keyin sintez qildi. Kompleks UIOPC (Ultrafiltration polysaccharide from Inonotus obliquus polysaccharides chromium (III) complex) deb nomlangan. To’rt hafta davomida UIOPC bilan davolangandan so’ng, sinovdan o’tgan sichqonlarda tana vazni, ro’za tutadigan qon glyukoza (FBG) va plazma insulin darajasi nazoratga nisbatan sezilarli darajada kamaydi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatdiki, UIOPC gipoglikemik va antioksidant qobiliyatga ijobiy ta’sir ko’rsatadi va oksidlovchi stress va gipoglikemiya tufayli jigar, buyrak va oshqozon osti bezi to’qimalarining shikastlanish darajasini sezilarli darajada kamaytirishi mumkin.
Bundan tashqari, xromopolisakkarid kompleksi yuqori dozali qo’llanilganda xavfsiz ekanligini isbotladi. Bularning barchasi shuni ko’rsatadiki, tez orada” metall-shakar yangiligi ” nafaqat funktsional ovqatlanishning yangi turlari uchun asos bo’lib qoladi, balki ikkinchi turdagi diabetni davolash uchun farmatsevtik preparat sifatida ham qo’llaniladi. Yana bir Xitoy guruhi glyukoza va galaktoza molekulalaridan to’plangan va HIOP1-s va HIOP2-s (2018) deb nomlangan yangi chaga heteropolisakkaridlarini aniqladi. Shuningdek, ular diabetga qarshi aniq potentsialga ega.
Suvda eriydigan melanin kompleksi chaga ham beta-glyukanlarga o’xshash xususiyatlarga ega. U kuchli antihiperglikemik va foydali lipid-metabolik ta’sirga ega bo’lib, uni diabetga qarshi istiqbolli vositalar uchun haqiqiy nomzodga aylantiradi.
Qondagi qand miqdorini normal ushlab turish uchun kuniga bir choy qoshiq ikki marta chaga ekstrakti yoki standart kursning ikkita kapsulasini olish yoki kuniga ikki stakan chaga choyini pishirish va ichish kifoya. Rus xalq tabobatida chaga diabetga qarshi samaradorligini oshirish uchun ba’zida quritilgan o’tloq yonca gullari yoki quritilgan chinor barglari infuzion yoki bulonga qo’shiladi (1 choy qoshiq quruq xom ashyoni 1 stakan sovuq suv bilan to’kib tashlang, past olovda 10 daqiqa qaynatib oling, so’ngra 30 daqiqa turib oling va torting).
Shu bilan birga, diabetda chaga ma’lum ehtiyotkorlik bilan qabul qilinishi kerak, chunki qo’ziqorin qon shakarini juda tez pasaytiradi. Masalan, 1:5 suyultirishda damlama uchun tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki, zardobdagi glyukoza miqdorining maksimal pasayishi uni og’iz orqali qabul qilganidan 1,5—3 soat o’tgach kuzatiladi. Shu bilan birga, shakar darajasi 15,8—29,9% ga kamayadi. Agar siz diabetga chalingan bo’lsangiz va chaga qabul qilsangiz, gipoglikemiya belgilarini kuzatib boring va shakar miqdorini diqqat bilan va muntazam ravishda kuzatib boring. Agar siz diabet kasalligi uchun chaga-dan voz kechmoqchi bo’lmasangiz, tibbiy yordam ko’rsatuvchi provayderingiz tomonidan diabetga qarshi dori dozasini o’zgartirishingiz kerak bo’lishi mumkinligiga tayyor bo’lishingiz kerak.